Supersize me is een documentaire over het commerciële fastfood industrie. Men deed in het verleden een uitspraak over McDonald's, "Fastfood is simply one element of a balanced nutritional plan". Spurlock vond dit de ideale gelegenheid om hier een proef rond te doen. Hij zet zichzelf een maand lang op een driemaal daags McDonald's dieet. Hiermee wil hij de fysieke en mentale effecten van de fastfood industrie aan de kaak stellen. Het komt er op neer dat men het huidige Amerikaanse gezondheidsprobleem wil benadrukken en wil laten zien: OBESITAS.
Welke vragen stelde ik mezelf voor ik naar de film keek en voor ik mijn extra opzoek werk deed:
Wat is nu precies obesitas? Welke gevolgen heeft het? Welke symptonen heeft het? Waardoor krijgen mensen het? Is het echt zo schadelijk?
Op deze vragen hoop ik een antwoord te krijgen bij het kijken van de reportage en de verdieping.
Nu de reportage! Kijk even de trailer ervan:
Documentairemaker Morgan SPurlock onderwierp zichzelf aan een experiment. Gedurende dertig dagen at hij alleen voedsel van McDonald's, drie maaltijden per dag. Ook dronk hij alleen producten van McDonald's. Hij stopte met sporten en beperkte het aantal voetstappen dat hij liep tot 5000 per dag, aangezien dit het aantal is dat de gemiddelde Amerikaan per dag loopt. Hij moest ook elk menu op de menukaart ten minste een keer proberen. Elke keer dat hem werd aangeboden om het menu te laten supersizen koos hij voor de supersized variant. In alle andere gevallen voor de medium variant.
Morgan Spurlock werd door heel wat mensen begeleid in zijn onderzoek. Hij kreeg begeleiding van zijn huisarts, een voedingsdeskundige, een cardioloog, een gastroloog en een Fitness trainer. Dit was wel nodig, want anders had Spurlock zijn maand nog niet eens uitgedaan vrees ik, dan was hij gestorven hieraan.
Zo vind ik het toch wel straf dat je zelfs als ontbijt naar de McDonald's kan gaan. Dit is ook gewoon niet gezond!
Voor het experiment is Morgan ook naar de dokter geweest en toen was hij een gezonde man met een goede BMI. Tijdens deze dertig dagen raakte hij regelmatig depressief. Hij had vaak moeite om de grote hoeveelheden vlees, friet en frisdrank naar binnen te werken. Zijn cholesterolgehalte schoot omhoog net als zijn bloedglucosespiegel en zijn hart ging achteruit. Zijn vriendin meldde dat zijn prestaties in bed sterk achteruit gingen. Na dertig dagen was Morgan 11,1 kg aangekomen, 13 % van zijn lichaamsgewicht.
Sinds de release van de film hebben meerdere mensen een fastfood-dieet ondergaan waarbij hun gewicht net is afgenomen of gelijk gebleven is. Mogelijk komt dit doordat de proefpersonen van de frisdrank afgebleven zijn en zich niet hebben overeten. Dit in tegenstelling tot Morgan Spurlock die zelfs doorat als hij al had overgegeven.
In de film zelf komt een man aan het woord die al jarenlang elke dag meerder Big Macs eet en nog steeds een gezond gewicht heeft.
Obesitas
Obesitas is een overdreven ontwikkeling van vetweefsel ten opzichte van spier- en botmassa. Het meest voorkomende figuur daarvoor zijn de 'Appel' en 'Peer' figuren.
Mensen die lijden aan obesitas verdeeld men in groepen die op basis van hun Body Mass Index (BMI) ingedeeld worden. Dit berekent men op de volgende manier:
gewicht (kg)
BMI = ---------------------------------
lengte (m) x lengte (m)
BMI = ---------------------------------
lengte (m) x lengte (m)
Hoe bepaalt men of je obesitas hebt of niet?
Personen met een gezond gewicht hebben een BMI tussen 20 en 25. De taille van een vrouw is dan minder dan 80cm en bij de man minder dan 94 cm.
Men spreekt over licht tot matig overgewicht wanneer je BMI tussen de 25 en de 30 cm zit. De taille van een vrouw is dan tussen de 80 en de 87 cm en bij de man tussen 94 cm en 101 cm. De gevolgen hiervan zijn: De kans op hart en vaatziekten is 1,5 tot 2 maal groter dan bij het normale gewicht.
Wanneer de BMI boven de 30 zit of de taille van een vrouw groter is dan 88 cm en bij een man groter is dan 101 cm spreken we van overgewicht of obesitas. De kans op hart en vaatziekten is bij deze groep 2,5 tot 4 maal groter dan bij een normaal gewicht.
Welke lichamelijke klachten kan je krijgen van zwaarlijvigheid?
Diabetes type 2: De alvleesklier maakt dan te weinig insuline en/of de lichaamscellen zijn minder gevoelig voor insuline. Dit type krijg je eerder wanneer je ouder bent.
Hypertensie: Een hogere bloeddruk krijgen.
cardiovasculair: Een hoge cholesterol hebben.
Been- en gewrichtsproblemen.
De Psychosociale klachten
denken dat je dik bent,
je wil niet dik zijn,
het lukt niet om af te vallen,
je verdriet weg eten.
Je komt terecht in een soort van vicieuze cirkel. Het is moeilijk om er terug uit te geraken.
Hoe werkt de behandeling van obesitas?
Men begint met onderzoeken te doen en gaat dan die resultaten bekijken. Afhankelijk van deze resultaten, het overgewicht en de leeftijd stippelt de arts een plan uit samen met zijn patiënt. Hierbij laat men deze mensen meestal ook een voedingstherapie volgen onder begeleiding van een diëtistenteam. Dit team heeft vaak een centrale rol in de begeleiding van de persoon. Lichaamsbeweging is ook zeer belangrijk.
Sommige mensen geeft men medicatie om af te vallen. Dit mag natuurlijk niet de eerste optie zijn waar mensen naar gaan grijpen. Het is wel nuttig voor mensen die al verschillende pogingen hebben gedaan die steeds blijven mislukken. Hier heb je twee types in: middelen die de eetlust remmen of de medicijnen die de verzadiging verhogen. Ook gaan sommige medicijnen ervoor zorgen dat een gedeelte van de voeding onmiddellijk naar de darmen gaan. Wat in de darmen terecht komt wordt direct verwerkt door het lichaam en wordt niet opgenomen door het lichaam. Het is wel belangrijk dat wanneer je medicijnen neemt je sowieso ook op je eten let en aan extra beweging doet. Medicijnen hebben altijd neveneffecten, dit zijn: diarree of een vette stoelgang, anderen krijgen een licht verhoogde bloeddruk.
ook zijn er mensen die een chirurgische ingreep laten doen. Dit is enkel voor de mensen die in een héél hoge graad van overgewicht zitten. Het is ook belangrijk dat deze mensen alle andere mogelijkheden al hebben gedaan.
Wat is het belangrijkste na het afvallen? De blijvende begeleiding! Voor mensen die van obesitas komen en vermageren is het al een hele stap. Om dit dan te kunnen blijven behouden is niet eenvoudig. Daarom is het belangrijk dat ze bij een diëtist onder toezicht blijven staan.
Waarom is het belangrijk om gezond te eten?
Het is in de eerste plaats belangrijk dat je een evenwichtige keuze van voedingsmiddelen maakt op basis van de actieve voedingsdriehoek. Dit is voor vele mensen niet altijd even gemakkelijk. Vaak worden hun keuzes beïnvloed door de kostprijs en de smaak van de mensen.
De onderste laag van de voedingsdriehoek bestaat uit een evenwichtig voedingspatroon en voldoende vochtopname. Het is belangrijk dat je dagelijks zes tot acht glazen water drinkt. Dit is een absolute munst. Water drinken is nog belangrijker dan het eten.
De keuze van een goede verdeling van de maaltijden gedurende een dag hangt samen met wat je die dag allemaal gaat doen. Hierbij kan je ook kijken op de verpakking van voedingsmiddelen. Je kan er de nodige informatie terug vinden om te weten wanneer een voedingsmiddel er aan voldoet om in te passen in je dagopname. Voor de rest is het de bedoeling dat je iedere dag uit ieder vak iets eet. Natuurlijk niet gewoon maar volgens de voorgeschreven voorschriften.
Enkele tips om gezond te eten:
Plan en bereid voor, voorzie 5 of 6 maaltijden per dag, ontbijt is je belangrijkste maaltijd van de dag, eet gematigde porties, probeer voedsel zo weinig mogelijk te manipuleren, eet langzaam en kauw goed, lees etiketten van voedsel, drink voldoende water , zorg voor een vezelrijke voeding en neem de tijd om te leren wat gezond is!
Graag wil ik jullie nog een afsluitend fragmentje laten zien van Sonja Kimpen die ervoor zorgt dat een meisje dat heel wat kilo's als is afgevallen een fotoshoot krijgt.
Zo, ik kan nu wel zeggen dat ik op al mijn vragen een antwoord heb gekregen. Niet allemaal door de documentaire te kijken maar zeker door het zoekwerk! Dan zal ik nu maar een flesje water nemen zeker!
Bronnen
BECKERS, F., je bent
wat je eet, internet, november 2011, (http://www.youtube.com/watch?v=shNYXBg45xc).
BELGOPOCKET, gezond
eten, internet, november 2011, (http://www.belgopocket.be/nl/content/gezond-eten).
CM, gezond eten, internet,
november 2011, (http://www.cm.be/nl/100/bewustgezond/gezondleven/voeding/gezond_eten/index.jsp).
GEZONDHEID, een
normaal leven met diabetes, internet, november 2011, (http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=59).
INVENTIS, behandeling
obesitas, internet, november 2011, (http://www.ingelicht.be/behandeling-obesitas).
MAGUZA, multidisciplinaire
aanpak, internet, november 2011, (http://www.maguza.be/dossiers/p/artikel-dossier/behandeling-obesitas-multidisciplinaire-aanpak).
ZNA, obesitas centrum
Stuivenberg, internet, november 2011, (http://www.obesitascentrum-zna.be/obesitas/obesitas.htm).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten